Šta je matična mliječ?

Poznato je da su pčelinji proizvodi ljekoviti i korisni za ljudsko zdravlje, što potvrđuju brojna pozitivna iskustva u tretiranju različitih zdravstvenih problema. Također, dobro je poznat značaj ovih darova prirode u preventivnom očuvanju zdravlja, vitalnosti i dugovječnosti ljudskog organizma. Sigurno ste do sada koristili i bili upoznati sa benefitima najpoznatijih proizvoda pčela radilica, poput meda i propolisa, ali jeste li svjesni značaja i mnogobrojnih prednosti matične mliječi?

Matična mliječ je najkompletniji pčelinji proizvod, smatra se najzdravijom namirnicom prirodnog porijekla na svijetu i ne može se vještački proizvesti.

Matična mliječ predstavlja sekret žlijezda mladih pčela radilica koji se koristi za ishranu matice i larvi. Istovremeno, to je i jedina hrana za maticu tokom cijelog njenog života, što joj omogućava da živi i do pedeset puta duže od prosječne pčele radilice, obezbjeđujući opstanak košnice.

Kao najefikasniji prirodni biostimulator i bioregenerator, matična mliječ je dragocjen saveznik u očuvanju zdravlja i ubrzanju procesa ozdravljenja. Zbog toga se smatra funkcionalnom hranom.

Biološka vrijednost matične mliječi spominje se u najstarijim pisanim dokumentima nastalim prije 3000 do 5000 godina. Još od vremena Hipokrata poznata su ljekovita svojstva matičnog mliječa na ljudsko zdravlje.

Matična mliječ dostupna je u obliku liofilizovane matične mliječi, zamrznute, u kapsulama i u prahu.

Revita u svojoj proizvodnji koristi liofilizovanu matičnu mliječ.

Liofilizovani oblik matične mliječi čuva sve njegove prirodne aktivne materije i odličan je dodatak svakodnevnoj ishrani. Nakon vađenja iz košnice, matična mliječ zadržava svoja bioaktivna svojstva samo 48 sati. Postupak liofilizacije jedini je način da se produži bioaktivnost matične mliječi na pune dvije godine. Prilikom konzumacije, liofilizovana matična mliječ se rastvara u vodi, ponovno dobijajući svoj oblik i svojstva kao da je tek izvađen iz košnice. Istraživanja su pokazala da 100 mg liofilizovane matične mliječi dnevno pruža najbolje i najdugotrajnije efekte na organizam.

Revita proizvodi sadrže najkvalitetniju liofilizovanu matičnu mliječ porijeklom iz Kine, koja ima viševjekovnu tradiciju u njegovoj proizvodnji i sa godišnjom proizvodnjom od oko 3000 tona matične mliječi, od čega se 1.700 – 1.800 tona izveze u inostranstvo. Kina važi za jednog od najvećih izvoznika ove sirovine.

 

Matična mliječ u svom sastavu sadrži proteine, ugljikohidrate i korisne lipide (uključujući vitamine i minerale). Bogata je vitaminom B, različitim mineralima kao što su kalcijum, bakar, željezo, fosfor i kalijum, uključujući i 17 aminokiselina od kojih je 8 esencijalnih.